LEIGH SLOGGETT – WAIT FOR THE CHANGE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Leigh Sloggett groeide op in de buitenwijken van Melbourne, Down Under. Tot zijn dertigste leidde hij een leven als kunstenaar, maar hij hield -geïntroduceerd in door zijn eerste gitaarleraar- ook altijd al van blues. Sloggett debuteerde in 2006 met ‘Sliding to Your Destiny’ en nam vorig jaar zijn vierde studio album op. Het project duurde voor Sloggett vier jaar, niet alleen vanwege de Covid-pandemie die de wereld overspoelde, maar ook vanwege “de belemmeringen voor het leven in het algemeen…”. Het is (ik citeer opnieuw) “met een gevoel van opluchting dat ik nu deze verzameling nummers aan de wereld vrijgeef...”. De afgelopen jaren trad Leigh op met zijn trio met Chris Riseley op contrabas en Matt Crump op drums. Hij treedt ook op met een van hen in duo-formaat en speelt ook solo.

De 11 nummers op ‘Wait for the Change’ (2022) -de opvolder van ‘More Than I Need’ (2012)- zijn qua stijl een mix van originele akoestische blues en hedendaagse folk; aangevuld met “Moonshine”, een country blues van Memphis Minnie én “How Long”, een herwerking van een Leroy Carr-song. Leroy Carr (1905-1935) was een Amerikaanse blues zanger, songwriter en pianist, vooral bekend van zijn langjarige samenwerking met gitarist Scrapper Blackwell, met wie hij als duo optrad en opnamen maakte. Zijn alcoholverslaving leidde in april 1935 uiteindelijk tot zijn vroegtijdige dood. 

Chris Riseley op contrabas is het langst bestaande lid van zijn band als je teruggaat tot Sloggett 's duo dagen. Len Oldman is de drummer op het nieuwe album en Patrick Evans speelt op viool en mandoline. Alle drie doen ze hier en daar de achtergrondzang. Leigh zelf verzorgt de leadzang en levert de partijen van de akoestische, elektrische, akoestische lap slide, elektrisch lap steel en hooggespannen gitaren. Negen van de nummers werden “live” opgenomen.

De titel van het album, het openingsnummer, is een commentaar op de behoefte aan geduld en veerkracht, twee eigenschappen waaruit sommigen diep moeten putten om iets tot het einde te volbrengen. Sloggett brengt dan Carr’s “How Long” als een beklijvende donkere en trage blues. “Helping the Vegies Grow” is een midtempo speels nummer dat daarna, mede door de inspirerende titel, gelukkig wat animo brengt. Op “Fragile” zorgen het kloppende en slepende ritme en de lap steel, voor gevoelens die voor rillingen zorgen. Het levendige “Fast Train” is erg folky en contrasteert met  “Shinjuku Bound” een nummer, dat opvalt door Sloggett’s rustige fingerpicking. Het blijft een open vraag of  Sloggett zich liet inspireren door Shinjuku, een wijk in Tokio met bruisende clubs en karaokebars? Het instrumentale “Switchback” is ook een langzamer tot midtempo nummer met knap gitaarspel. “Damn You Wind” is een etherisch nummer met Patrick Evans’ viool, die de beklijvende tonen accentueert, terwijl Leigh’s afgemeten zang de beat tracht te overleven. Sloggett’s vocale stijl zorgt opnieuw voor het donkere gevoel op “Compassion Deficit” en op Memphis Minnie’s “Moonshine” zorgen de akoestische lap steel en een andere gitaar voor een geslaagde update van het origineel. Leigh sluit daarna af met “Brand New Suit”, een nummer dat alles vertelt over zijn nieuw (tweedelig?) pak. Evans helpt opnieuw op viool om de juiste toon te zetten tijdens Sloggett’s betoog, waarin hij stelt dat een pak kan gedragen worden gebruikt op bruiloften, begrafenissen en ook kan dienen, om… er uiteindelijk in begraven te worden. Gelukkig heb ik momenteel geen pak!

“Leigh Sloggett's 'Wait for the Change' is interesting and definitely worth listening, because sometimes you have to dare to deviate from the path to discover something different, often better…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

‘WAIT FOR THE CHANGE’: tracklist: 01. Wait for the Change – 02. How Long [lyrics: Leroy Carr] – 03. Helping the Vegies Grow – 04. Fragile – 05. Fast Train – 06. Shinjuku Bound – 07. Switchback – 08. Damn You Wind – 09. Compassion Deficit – 10. Moonshine [Memphis Minnie] - 11. Brand New Suit | Music/Lyrics: Leigh Sloggett, or as [noted] | Credits: Leigh Sloggett: vocs, a + e guitar, a lap slide, e lap steel, high strung guitar / Chris Riseley: double bass & b-vocs (3) / Les Oldman: drums & b-vocs (1,2) / Patrick Evans: violin & b-vocs (3,11)

Discography LEIGH SLOGGLETT: Wait for the Change [2022] | More than I Need [2012] | Looking for the Clues [2008] | Sliding to Your Destiny [2006] |